Dom de Mischabel

Svájc, Pennini-Alpok

A 4545 m magas Dom a Matter- és a Saas-völgyek között húzódó Mischabel-lánc legmagasabb csúcsa és egyben a legmagasabb csúcs, amely teljes egészében Svájban van. Déli szomszédja a kétormú Täschhorn, az északi pedig a piramis alakú Lenspitze.

A 4545 m magas Dom és északi szomszédja a Lenzspitze

A hegy a középen elhelyezkedő főcsúcson kívül két mellékcsúccsal is rendelkezik. A nyugati mellékcsúcs, melyet Gabel-nek is neveznek 4479 m magas. A keleti mellékcsúcs a Grand Gendarme 4468 m magas.

A trapéz alakú hegy bal oldali mellékcsúcsa a Grand Gendarme, a jobb oldali a Gabel
Útjai:
  • Északi hegyoldal - a csúcs normál útja. 1917. június 18-án jutott fel először ezen az úton a csúcsra Arnold Lunn, Joseph Knubel hegyivezetővel.

  • Festigrat - ÉNy-i gerinc. Ez a gyakran szeles, jeges részeket tartalmazó, kitett út volt 1858. szeptember 11-én az első megmászók (J. Llewellyn Davies, Johann Zumtaugwald, Johann Kronig, Hieronymous Brantschen) útja.

  • Dom-Lenspitze traverz
  • Egy klasszikus út a Mischabel-lánc Nagy-traverz, amely kiindulópontja a Mischabeljoch Biwak, végpontja pedig a Bordierhütte. Több helyen D+, helyenként pedig TD- nehézségű út hét négyezrest érint (Täschhorn, Dom, Lenzspitze, Nadelhorn, Stecknadelhorn, Hohbärghorn, Dürrenhorn).

A Dom a Mischabel-lánc közepén

A csúcs gyakran használt két útja (a normál út és a Festigrat) a Domhüttéből indul. A normál út technikailag könnyebb, de a gleccsereken haladó útvonal nem veszélytelen. Az északi oldalon lévő gleccseren az út mély szakadékok között vezet. A Festigrat (PD+, II, 50°) a kitett északnyugati gerincen halad. A gerinc több része jegessé válhat, így szükség lehet technikai csákány és jégcsavarok használatára is

É-i hegyoldal (PD, II, 40°, 1700 m / fel: 6:00, le: 4:00)

Az út kezdetben a ház feletti sziklás gerincen halad, majd ~1 óra járásra a hasadékokkal szabdalt Festi-gleccseren folytatódik. A gleccserről később ismét visszatérünk a gerincre, és a fix kötelekkel is biztosított úton jutunk a Festi-nyeregbe.

Itt válik el a két út. Az ÉNY-i gerincen halad tovább a technikailag nehezebb mászást igénylő Festigrat (PD+, II, 50°). A normál út ~100 m-es szintveszteséggel folytatódik a Hohbärg-gleccseren. Eleinte enyhén emelkedik az út, majd a Lenzspitze oldalában egy nagy kanyart téve egyre meredekebb lesz. A felső részen a két útvonal találkozik és egy keskeny hógerincen keresztül vezet a csúcsra.

A házból korán érdemes indulni, mert a felső szakaszon (északi oldal) erős napsütés esetén a hó állaga nagyon elromolhat.

A Dom két útja

Elhelyezkedés

Dom de Mischabel

Kapcsolódó albumok, beszámoló

Címkék

Dom

Pennini-Alpok

Svájc

4000

Festigrat