Zsigmond-kő

Magyarország, Vértes

Könnyű utakat választva

Reggel, nem sokkal 9 körül értünk a várgesztesi horgásztó parkolójába. Gyönyörűen sütött a nap, kék volt az ég, ez tovább fokozta, az amúgy is nagyon szép tájat. Gyors pakolás után elindultunk a kék jelzésen a Zsigmond-kő felé. Felfelé tavaszi virágok kísértek bennünket. Az útról balra letérve a Százholdas pagony felé közeledtünk. Megérkezve a falhoz átöltöztünk, majd beazonosítottuk az utakat. Zolcsinak hevederrel elkészítettük a biztosítóstandot, átpörgettük a kötelet, és indulás az első útba, a Róbert Gidába. A bemelegítő úton gyorsan feljutottam. A szikla jól tapadt, kényelmes, egyszerű út. Leereszkedés után Zolcsi továbbképzésben részesült. Először elmagyaráztam neki, majd megmutattam az ereszkedés műveleteit. Ezután lent ő is megismételte a folyamatot. Felsőbiztosítással ő is viszonylag gyorsan feljutott. Bestandolt, kivettem, és felmentem a szikla tetejére. Innen ellenőriztem, hogy jól csinálja-e. Az első ereszkedés előkészítése nem volt túl rövid, és maga az ereszkedés sem. A mászáshoz képest jóval több időt vett igénybe, de a nagyon jó tanulóterep lehetővé tette, hogy felügyelet alatt gyakoroljon. Ezután sorra másztuk az utakat balról jobbra. Három IV-es útba Fanni is beszállt, napozás után pedig Ami is kimászott egyet.

Általában a fal alsó egynegyede tartogatta a nehezebb szakaszokat az utakban, de ezek sem okoztak nehézséget. Néhány kis áthajláson is át lehetett menni, ez színesítette az utat. A nittek elhelyezkedése biztonságos elölmászást tett lehetővé. Alul a fákhoz jó biztosítóstandot lehet készíteni, így nyugodt voltam a több mint 30 kilós különbség miatt. A legutolsó (V-)-os út sem volt nehéz. Néha apróbbak a fogások, lépések, de ezek sem kritikusak. A fal tetejéről pedig nagyon szép a panoráma. Emellett kitűnő tanulóterep ez a ~15 m magas reibungtábla. Aznap senki sem volt ezen a falrészen, így nyugodtan mászhattunk kedvünkre bármelyik útban.

A falat 10 óra után végig sütötte a nap, így kissé melegünk volt, de jól éreztük magunkat így is. Az utolsó utak mászásakor már gyülekeztek a felhők is, ezért a fal összes útjának megmászása után már csak a mellette lévő, Lapos fal útjait vettük szemügyre. Tervbe vettük, hogy egy következő látogatásnál ezek közül néhányat itt is mászunk. Gyakorolhatnánk a clean utak mászását is ékjeinkkel, hexeinkkel. No de azt is megjegyeztem, hogy itt már több utat csak felsőbiztosítással másznék.

Összességében egy nagyon jó nap volt. A gyerekek ügyesen másztak. Örültem, hogy Zolcsi megtette az első lépéseket az ereszkedés felé. A végén már sokkal gyorsabb volt.

Az út albuma