Riszeg-tető / Riseg

Románia, Kalotaszeg

Tavaszi pompa

Vasárnap reggel negyed 7 körül csak hárman indultunk el a Körösfő fölött magasodó dombtetőre, a 745 m magas Riszeg-tetőre. Az úti leírások szerint innen egész Kalotaszeg belátható, ami azért enyhe túlzás. Habár az való igaz, hogy Kalotaszeg legmagasabb pontján valóban gyönyörű körkilátás fogad. De nem igazán ez volt a motivációnk, sokkal inkább Kalotaszeg, illetve Körösfő egyik fontos tavaszi látnivalója miatt indultunk útra, hogy megnézhessük a "riszegvirág"-ot. Ez a kalotaszegi népies neve az áprilistól májusig virágzó henye boroszlánnak (Daphne cneorum). A henye jelző arra utal, hogy a cserje törzsváltozatánál (Daphne cneorum ssp. cneorum) a szárak a földön hevernek. A népies elnevezését pedig a virág bódító illata miatt kaphatta. Erdély különböző részein más elnevezéseket is használnak a henye boroszlánra: ramocsavirág, gyalogborostyán, cserevirág.

Szállásunktól elindulva először balra fordultunk a főúton Bánffyhunyad felé. Majd jobbra, az utolsó utcánál elindultunk a Riszeg-tető felé. A földút jól követhető, végig látszik a célunk tetején álló torony. Útközben tavaszi héricsek kísértek bennünket. A Riszeg-tető és az Ordományos nyergébe felérve balra kanyarodtunk. Már az erdő elérése előtt megpillantottunk a riszegvirágot. Feljebb még többet találtunk, és nagy örömünkre rengeteg kökörcsint is virágzott. A tető pedig boroszlánoktól, héricsektől és kökörcsinektől pompázott, emellé párosult a boroszlán finom illata. Bő háromnegyed óra séta volt szükséges, hogy elérjük ezt az idilli helyet. A virágok látványát pedig még a panoráma, a környező táj szépsége tovább fokozta.

Mivel nyolc órás ébresztőben állapodtunk meg, ezért szépen lassan visszaballagtunk szálláshelyünkre, hogy készülődjünk a következő napirendi ponthoz...

Az útvonal