Hochempor-Verschneidung

Ausztria, Hohe Wand

"Fantastische Plattenrampe" (Thomas Behm)

A Draschgraton egy kötélhosszat (3) haladunk, igazi könnyed gerincmászás. A 35 m-es hossz kissé szellősen biztosított, de nagyon nincs is rá szükség. Majd ezután az Aeroplan úton elindulunk a Hochempor felé. Lefelé mászunk, ami másodmászónak ad kissé nehezebb feladatot - ez éppen én vagyok. De nem nehéz az út. Majd a stand után tovább haladok lefelé néhány métert. Kissé meredekebb ez a rövid hossz, de jó fogások és lépések vannak. Közel egy óra telt el, amíg a Duettsteig végétől idáig eljöttünk. Két kötélhossz vár ránk, amiből igazán az első a lényeges.

Sanyi következik. Rendesen ziázza a kezét, nézi az utat, lélekben felkészül a mászásra. Gyönyörű hossz, de nyilván nem lesz egyszerű. Már alulról is látszik, hogy nitt van bőven az útban. Legrosszabb esetben bele lehet ülni, amit azért nem szeretne egyikőnk sem.

Elkészül az indulófotó, és elindul. Az első akasztás könnyű, nyilván majd kicsit feljebb kezdődik a neheze. Az út közepe táján a táblán folytatódik az út. Néhány szitok is elhagyja barátom száját, de hibátlanul halad. Küzdelmét igen nagy öröm kíséri, amikor is bő negyedóra alatt felér a standba. Gratula!

No, akkor rajtam a sor. Összeszedem gondolataimat, elindulok én is. Eleinte a repedés mentén haladok. A lépések nem túl nagyok, de ott vannak. Fogás is van, szóval hibátlan a dolog, persze azért izmozni kell. Feljebb többször terpesztechnikával mászok. Nagyon jól kijönnek a lépések és fogások. Sorra szedem a közteseket. Úgy érzem jól haladok, persze egy-két helyen azért pihenek. A hossz gyönyörű, egyenletesen nehéz. De nagy örömömre pár percen belül én is ott vagyok a hossz végén. Mivel Sanyi nagyon kényelmetlenül érzi magát a standban ezért szinte pihenés nélkül folytatom az utam a következő hosszban (2). Ellentétben az első hosszal, ami nagyon jól biztosított volt, itt szinte semmi. De könnyű a terep, nincs probléma.

Egy szűk óra alatt mindketten ott vagyunk a kiszállásnál. Azt kaptuk ettől az úttól, amit vártunk: fantasztikusan szép, tökéletes kiépítettséggel. Igen jól érezzük magunkat, mert a mai napra tervezett két utat hibátlanul kimásztuk. Jól esik a pihenés, mert azért kissé fáradtak vagyunk. Ebédelünk, iszunk, pihenünk, nagyon jól érezzük magunkat, elégedettek vagyunk. Tervezzük a délutáni programot.