Duettsteig

Ausztria, Hohe Wand

Az "adósság"

Reggel 6-kor keltünk. Az este kissé hűvös volt (5°C), mivel egyetlen felhő sem volt az égen. Ez viszont számunkra nagyon jót jelentett. A sátrat hamar elbontottuk, és ment minden a szokásos menetrend (kávé- és teafőzés, reggeli, pakolás, fürdés, ...) szerint. Nagyon nem siettünk, mert igaz, hogy sütött a nap, de még elég hűvös volt. A kempinget fél 8-kor hagytuk el, és már 8 óra előtt kifizettük a belépőt (2x1,80 + 2 euro). A fal gyönyörű volt a reggeli napsütésben, a kék éggel, a tavaszi üde zöld rétekkel és virágzó fákkal. A parkolóba felérve megállapítottuk, hogy nem jöttünk későn, mert még viszonylag kevés kocsi volt.

A mai nap fő programja a Hochempor-Verschneidung megmászása volt. Ez többféleképpen is megközelíthető. Mi úgy döntöttünk, hogy a Duettsteiggel kapcsoljuk össze. Így összeköttetésként még néhány hosszat a Draschgratból és az Aeroplanból is mászunk. Összekészítve felszereléseinket elindultunk a beszállás felé, és 9 órakor már ott voltunk a Duettsteiget jelző tábla tövében.

A beszállást jelző tábla

Egy régebbi "adóság" miatt is esett erre az útra a választás. Két éve az első kötélhosszat csak A0-lal sikerült elölbe kimásznom. Gyorsan beszereltünk, és kissé izgatottan indultam el az első (5-) hosszban. Az első akasztás kissé fent van, de könnyen el lehet érni. Innen következik a kulcsrésze a hossznak. Akasztás után eltervezem a mozdulatokat, és elindulok. A bevágást jól tudom fogni, elhelyezem a köztest. Szép a repedés melletti bal oldali tábla, de sok lépéssel nem rendelkezik. Piaz: fogás a repedésbe, ellennyomás. Izmozok és vigyázok, hogy le ne csússzak. Sikerül, még nagyon nem is vette ki az erőm. Ezután már számomra egy könnyebb szakasz jön. Még a hossz végén lévő kisebb áthajlás van hátra, de ezzel sincs probléma. Felérek a standba és boldogan szólok le. Kiépítem gyorsan a standot, és jön utánam Sanyi. A következő hossz (5-) az övé. Szép reibung tábla, repedéssel, ügyesen halad benne. A harmadik hossz (4) könnyebb az előzőeknél, igazi élménymászás elölben. A végén egy kissé technikásabb kimászás, de egyáltalán nem nehéz az sem. A hossz végén csúcskönyv, egyre szebb kilátással. Majd jön az út utolsó hossza (4). Újabb bevágás, de már könnyebb az út elejénél. Kissé szúrós a kőzet, de nagyon szép.

Két órán belül már mindketten fent vagyunk a standban. Az út nagyon szép volt és jól biztosított. Kézfogás és öröm. Ez jól ment. Gyönyörű az idő, így rövid pihenő után folytatjuk utunk tovább.