Otrhance / Otargańce

Szlovákia, Nyugati-Tátra

A Račkova- és Jamnícka-völgyek között található a Nyugati-Tátra egyik legszebb gerince az Otrhance. Az észak-déli irányú gerinc a két völgy találkozásánál indul és a főgerinchez a Hruby vrch csúcsnál csatlakozik.

Délről nézve egyre magasabb ormok sorakoznak rajta. Az első kiemelkedés az 1674 m magas Ostredok, majd ezt követi egy 1714 m magas kiemelkedés, ahonnan már az egész gerinc jól láthatóvá válik.

A gerinc első kiemelkedéseit együtt Malé Otrhance-nak is nevezik

A következő magaslat az 1920 magas Nižná Magura, majd ezt követi a 2050 m magas Prostredná Magura (másnéven Ostredok), amely talán a gerinc legszebb része. Innen már nem csak a Nyugati-Tátrára van szép kilátás, hanem távolban megjelennek a Magas-Tátra ormai is (Kriván, Lomnici-csúcs, Markazit-torony, Jég-völgyi-csúcs).

A Malé Otrhance második kiemelkedéséről belátható a gerinc
Téli köntösben is nagyon szép

Néhány kisebb, sziklás kiemelkedés követi a csúcsot, majd ismét egy vékony gerincél következik, de ez a következő hegynél, a 2095 magas Vyšná Maguránál kiszélesedik egy hegyoldallá. A csúcsról egy kicsit szintet vesztve következik a gerinc legmagasabb pontja a 2194 m magas Jakubina.

A gerinc folytatása az Ostredoktól,
szépen kiemelkedik a Jakubina (Raczkowa Czuba), a Nyugati-Tátra második legmagasabb csúcsa

Itt a gerinc ÉK-i irányba fordul és így kapcsolódik a gerinc utolsó hegyéhez a 2137 magas Hruby vrch (Jarząbczy Wierch)-hez, amely már a főgerincen, a szlovák-lengyel határon helyezkedik el.

A Nyugati-Tátra főgerince
(Lopata, Volovec, Ostrý Roháč, Plačlivé, Tri kopy, Hrubá Kopa,
felhőben a Baníkov)

A gerinc legelső csúcsától kezdve minden irányban nagyszerű panoráma fogad.

Délre az Alacsony-Tátra (Ďumbier, Chopok)

Tiszta időben délre az Alacsony-Tátra teljes egésze látszik, a többi irányba pedig a Nyugati-Tátra völgyei, csúcsai látszanak. A gerinc több pontján (Ostredok, Jakubina, Hruby vrch) kelet felé a Magas-Tátra több csúcsa is feltűnik.

A Klin és a Blyšť között feltűnnek a Magas-Tátra ormai

A Račkova-völgy bejáratánál parkolhatunk autóval, innen először a kék, majd a gerincen vezető zöld turistajelzést kell követni.

Az útvonal

Elhelyezkedés

Otrhance / Otargańce

Kapcsolódó albumok

Címkék

Otrhance

Jakubina

Nyugati-Tátra

Szlovákia