Mischabelhütte

Svájc, Pennini-Alpok

A Mischabelhütte Saas Fee felett, a Lenspitze keleti gerincén 3340 m magasságban helyezkedik el. A 130 fős ház több alpesi út kiindulópontja:

  • Nadelhorn, Windgrat, Lenspitze traverz
  • Lenspitze, K-i gerinc vagy ÉK-fal
  • Nadelgrat (Dürrenhorn, Hohberghorn, Stecknadelhorn, Nadelhorn)
  • Ulrichshorn - Balfrin - Gross Bigerhorn

A ház Saas Feeből jelzett úton (a felső szakaszon könnyű ferrataval) 4-5 óra alatt érhető el. A Hannig felvonó használata esetén 1 órával rövidíthető az út.

A ház több szép alpesi út kiindulópontja, de önmagában is szép célpont - Saas Fee - Mischabelhütte (könnyű via ferrata, I+)

Az autókat a település elején lévő több emeletes parkolóházban állítjuk le. A templom felé haladunk, követjük a Mischabelhütte irányjelző táblát.

Több mint 1500 m-rel magasabban van a normál út kiindulópontja, a Mischabelhütte

A településről kiérve a lavinafogó gátat elhagyva haladunk tovább az ösvényen. A Trift-patak felett lévő hídon átkelve követjük a jól kitaposott szerpentinező ösvényt. ~2200 m magasan érünk fel a Trift nevű helyre, ahol több út is találkozik. Felfelé haladva, ~2400 m magasságban jobbról csatlakozik a Hannig felől érkező ösvény.

Zöldben, a 4000-esek ölelésében

A Distelhorn DK-i oldalában tovább emelkedve ~2800 m magasan érjük el a drótkötéllel biztosított, könnyű via ferratát. Jó körülmények mellett elegendő egy sisak is, havas-jeges, illetve téli körülmények esetén további felszerelésekre is szükségünk lehet.

A vasat nem használva is mászhatunk (I+)

A gerincet követve sűrűn festett kék jelzések segítenek a tájékozódásban. ~500 m szintet emelkedve érjük el a 3340 m magasan lévő menedékházat (Mischabelhütte).

A házban ivóvíz nincs, 2012-ben 4,5 euro volt a forralt víz literje.

Elhelyezkedés

Mischabelhütte

Kapcsolódó album

Címkék

Mischabelhütte

Pennini-Alpok

Svájc

menedékház