Száraz-völgy / Valea Seacă

Románia, Bihar-hegység

A Bihar déli részének egyik fő látványossága a Rozsdás-árok, melyet Rozsda-szakadék néven is emlegetnek. Sárgás-vöröses agyag- és homokkő oldalaival az Erdélyi-Szigethegység leglátványosabb árok beszakadásaként tartják számon. A 100 m mélységű, 600 m átmérőjű árok az aktív erózió következtében jött létre, az árokképződés napjainkban is tart. Az erózió következményeként a kvarcit rétegek váltak láthatóvá, ezek jellegzetes színe miatt kapta a képződmény a megnevezését. A hegyes élek több részre osztják a teret, középen egy vízmosásban találkoznak. Az árok tulajdonképp a Száraz-völgy forrásvidéke.

A Száraz-völgy forrásvidéke a Rozsdás-árok

Az árok után következik a Száraz-völgy Felső- vagy Márvány-kőköze (Cheia Ruginoasei), ahol a patak a sziklába bevágta magát. A szűk kanyon sziklavilága lenyűgözően szép. Azonban ez csak megfelelő eszközökkel és képzettséggel járható be. Az ereszkedőpontok eltérő minőségűek. Több helyen két pontos standot is találunk, valahol csak egyet, illetve helyenként csak a tereptárgyak adnak lehetőséget a továbbhaladásra.

A Száraz-völgy Felső-kőköze (Márvány-kőköz / Cheia Ruginoasei)

1-1,5 km után a patak kiszélesedik, majd mielőtt elérné a Galbinát újból összeszűkül. Ez az Száraz-völgy Alsó-kőköze (Cheia Văii Secii), amely ismét csak alpintechnikával járható be. Az utolsó ereszkedés után rövidesen a bővízű Galbina patakhoz érünk. A két völgy találkozásánál megérhetjük miért is is kapta a völgy a száraz nevet.

A Száraz-völgy Alsó-kőköze (Cheia Văii Secii)

A Száraz-völgy csak megfelelő képzettséggel és eszközökkel (kötél, beülő, sisak, ereszkedő eszköz, karabinerek, kötélgyűrűk) járható be. Természetesen így is mindenkinek csak a saját felelősségére. Természetesen előfordulhat, hogy a biztosító pontok akár el is tűnhetnek egy-egy nagy áradáskor, amikor is - a jelek szerint - akár több méteres vízállás is lehetséges.

A Száraz-völgy turistaként nem járható

Fontos, hogy felkészületlenül és eszközök nélkül ne induljunk el egyik irányból sem, mert a felelőtlenségből könnyen súlyos baleset is lehetséges! Nagyon nagy bajba kerülhet az, aki eszközök nélkül túlvállalja magát, és felfelé indul el. Előfordulhat, hogy felfelé még sikerül haladni a völgyben egy darabig, de előbb utóbb 10-20 m-es sziklafalba ütközik, ahol már nem lehetséges továbbmenni. Visszafelé (lefelé) pedig már jóval nehezebb mászni a vizes sziklákon. Egy kicsúszás könnyen halálos balesettel is végződhet.

    Felszerelés:
  • kötél,
  • beülő,
  • sisak,
  • ereszkedő eszköz,
  • karabinerek,
  • kötélgyűrűk

Elhelyezkedés

Száraz-völgy / Valea Seacă

Címkék

Rozsda-árok

Bihar-hegység

Románia

Száraz-völgy

alpin technika