Svinica

Szlovákia, Magas-Tátra

Szinte minden turisták által is járható tátrai csúcsról is látható a 2301 méteres, szlovák-lengyel határon fekvő Svinica. A Magas-Tátra főgerincén helyezkedik el, nyugatról az első jelentős csúcs. A főgerinc benne 90°-ban törik meg és dél felé a Walentko-csúcs (Bálint-csúcs) felé halad tovább. A csúcsból kelet felé induló mellékgerinc egy szakaszán fut a híres Sas-út.

A Svinica elhelyezkedése délkelet felől

Lengyel elnevezésére (świnia: disznó) két magyarázat is van. Egyrészt alakja után kapta nevét, a zakopanei Gubałówkáról nézve disznófejre hasonlít. Másrészt a nehezen elérhető csúcsot az első megmászói ezzel a névvel illették.

A csúcs két orommal rendelkezik. A délkeleti főorma és a kb. tíz méterrel alacsonyabb északnyugati mellékorma között az Alsó-Svinica-oromrés található. Kelet felé helyezkedik el a főoromtól csak néhány méterrel alacsonyabb kiemelkedése a Svinica-púp, melyet a főoromtól a Felső-Svinica-oromrés választ el.

A Svinica észak felől (Nosal-csúcsról)

Nyugatról a Svinica-hágó választja el a Középső-toronytól, délre a Bálint-hágó a Bálint-csúcstól, kelet felé elhúzódó órási tömege a Zawrat-hágóig tart, amely a Kis-Zerge-hegytől választja el. A Zawrat-hágóig tartó tömbben három torony emelkedik: a Svinica szomszédságában a Gąsienica-torony, a középső a Niebieska-torony és a Zawrat-hágó felett emelkedő Zawrat-torony.

A Svinica tömbje délkelet felől (Kapor-csúcsról)

A csúcsról igen szép és kiterjedt a kilátás. A Nyugati-Tátra közelsége miatt igen kedvező rálátást biztosít a fekvése, de a Magas-Tátra számos orma is jól látható innen, ugyanúgy, mint a Bélai-Tátra mészkőcsúcsai is.

Részlet a Svinicán elénk táruló panorámából:
a Magas-Tátra ormai a Fehér-tavi-csúcstól a Kapor-csúcsig

A csúcsra a Zawrat-hágóból és a Svinica-hágóból is vezet turistaút. A hágókból induló, láncokkal biztosított utakon kb. egy óra alatt lehet feljutni a csúcsra. Sajnos az utóbbi időben viszonylag sok, köztük halálos kimenetelű baleset is történt a csúcs megmászásakor. Ezek többnyire kedvezőtlen időjárási körülmények mellett történtek.

A főcsúcs első megmászója Maciej Szieczka zakopanei hegyivezető volt 1867. július 22-én, Dr. Eugeniusz Janota, Bronisław Gustawicz, Stanisław Librowski társaságában. Első téli megmászását Jerzy Maślanka hajtotta végre 1907. december 30-án.

Két turistaút is vezet a csúcsra, egyrészt északnyugatról a Svinica-hágóból, másrészt keletről a Zawrat-hágóból. Mindkét úton van láncos biztosítással ellátott szakasz, de az első út valamivel könnyebb, mint a második. Mostanában sok baleset helyszíne mindkét út, köztük sajnálatos módon több halálos kimenetelű is volt. Ezért mindenki a felkészültségének és az időjárási helyzetnek megfelelően válassza meg az útvonalat vagy mondjon le a csúcsmászásról, ha nem érzi magát alkalmasnak az adott helyzetben.

Elhelyezkedés

Svinica

Kapcsolódó album

Címkék

Svinica

főgerinc

Magas-Tátra

Lengyelország

Szlovákia